Content Delivery Network; het antwoord op onbelemmerde schaalbaarheid & extra veiligheid

Scalia - samenwerking

Een Content Delivery Network (CDN) biedt voordelen bij het uitserveren van online content aan grote groepen bezoekers. Om te garanderen dat dit op elk moment gebeurd, is een CDN wenselijk om in te zetten. Met een CDN zorgt u er voor dat uw missie kritische website of applicatie altijd bereikbaar is en vloeiend werkt. Een CDN verbetert de bezoekerservaring, veiligheid en tegelijkertijd zorgt het voor een lagere belasting van de web infrastructuur. Bij een (onverwachte) piek aan bezoekers regelt een CDN moeiteloos de overcapaciteit en biedt extra bescherming tegen aanvallen. Wat is een CDN en voor welke partijen is deze manier van content serveren aantrekkelijk?

Het internet is voor veel bedrijven het belangrijkste kanaal waarmee ze met hun doelgroep communiceren, denk bijvoorbeeld aan media- en e-commercebedrijven. Hoge kwaliteit content, zoals productafbeeldingen, foto’s, audio en video zijn voor deze organisaties belangrijke elementen. Bij een toename aan bezoekers of gebruikers is schaalbaarheid dus ook enorm belangrijk. Een website of applicatie verliest namelijk bezoekers en daarmee inkomsten, wanneer deze door overbelasting niet of nauwelijks werkt.

Functionaliteit van een CDN
Een CDN bestaat uit een netwerk van servers die geografisch zijn verspreid over meerdere datacenters. Het CDN slaat bepaalde content tijdelijk in het werkgeheugen (cache) op, waardoor deze sneller geserveerd kan worden. Dit is ideaal voor content die vaak geraadpleegd wordt. Zoals afbeeldingen of een gehele statische webpagina.

De bezoeker of gebruiker haalt de content op vanuit de dichtstbijzijnde cache server waardoor er minder druk wordt gelegd op de bronserver. Deze cache server heeft een minder zware configuratie nodig. Dit drukt de kosten. Door de korte fysieke afstand tot de server, verbetert tevens de laadsnelheid bij de doelgroep en daarmee de gebruikerservaring.

Het netwerk zorgt voor een optimale levering van alle vormen van online content. Waaronder foto’s, audio en video’s. Daar blijft het echter niet bij. Ook veiligheid van het netwerk is met een CDN beter te regelen. Een CDN beschikt over een grote capaciteit die gemakkelijk aanvallen kan opvangen. Tevens biedt een CDN mechanismen om bepaalde aanvallen te detecteren en te mitigeren.

Pieken opvangen
Een CDN beschikt over een grote zeer specifieke capaciteit waardoor deze grote pieken gemakkelijk kan opvangen en tevens bescherming biedt tegen aanvallen. Juist media- en e-commerce hebben nog wel eens te maken met een plotselinge grote toestroom aan bezoekers of gebruikers. Zo blijft uw missiekritische website of applicatie vloeiend werken voor alle bezoekers of gebruikers, ongeacht het aantal.

Statische en dynamische content
Een CDN is niet enkel voor statische content zoals afbeeldingen in te zetten. Het leent zich ook voor dynamische content zoals bijvoorbeeld uw informatieve webpagina`s die per bezoeker wordt geoptimaliseerd. Door te cachen en uit te serveren via een cache server wordt de bron server minder belast, schaalbaar en kosten voordelig. Uiteindelijk draagt dit allemaal bij aan een vloeiende beleving van uw website of applicatie.

Scalia’s eigen CDN-netwerk
Scalia beschikt over een eigen CDN met nationale focus en geografisch gespreide servers in Nederland. We kunnen in samenwerking met internationale partijen ook wereldwijde dekking bieden. Scalia biedt daarnaast een volledig gemanaged CDN aan voor organisaties die de kennis en kunde willen uitbesteden. Wij adviseren u graag over de inzet en helpen u bij de inrichting van uw CDN waardoor u bezig kunt zijn met ondernemen.

Uiteraard is het ook mogelijk om met ons te sparren over alle verschillende mogelijkheden. Neem daarom contact met ons op, dan helpen we u graag verder.

Meer weten over onze dienstverlening?

Laat dan uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Content Delivery Network (CDN) whitepaper

Vul het formulier in om te downloaden