De wereld verandert in rap tempo. Steeds meer producten en diensten worden online aangeboden. Om als organisatie te overleven is het belangrijk om initiatief te nemen ten aanzien van online productontwikkeling en sneller te reageren op veranderende marktontwikkelingen. Met containertechnologie zijn organisaties in staat om producten en diensten beter beschikbaar te stellen en te schalen wanneer het moment daar om vraagt. houdt men voorsprong op de concurrentie.
Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2023 meer dan 70% van alle organisaties twee of meer applicaties op basis van containertechnologie gebruiken. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van 2019. Containers zijn ontstaan vanuit de behoefte om software op een abstracte manier te gebruiken en gemakkelijk te kunnen verplaatsen naar verschillende omgevingen en infrastructuren.
Maar wat is een container?
Een container biedt vaak één functionaliteit van een applicatie en beschikt over alle onderdelen die nodig zijn om de toepassing te laten werken. Containers maken gebruik van virtualisatie op het niveau van het besturingssysteem. Dat wil zeggen dat de container het operating system gebruikt van de server waarop deze draait. Om nog even het verschil aan te duiden met Virtual Machines (VM): VM’s maken gebruik van virtualisatie op het niveau van de hardware.
Het voordeel van containers is dat ze kleiner zijn, minder systeembronnen verbruiken en dat de belasting op de server daardoor ook veel kleiner is. Containers kunnen sneller opstarten en draaien volledig in het werkgeheugen. Dit maakt dat containers volgens een stateless principe werken.
Stateless principe
Een container functioneert volledig abstract van systeembronnen zoals storage, waardoor gemakkelijk meerdere instanties van een container – ook wel pods genoemd – tegelijk actief kunnen zijn. Uiteraard is een container ook stateful te gebruiken, indien de workload dit vereist, door het toewijzen van een opslagmedium.
Schaal- & beschikbaarheid
Meerdere instanties van een container kunnen dus actief zijn en snel en gemakkelijk op- en af te spinnen wanneer nodig. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om snel capaciteit toe te voegen bij een verhoogd aantal bezoekers of gebruikers van missiekritische websites of applicaties. Of om de workload snel en gemakkelijk te verplaatsen bij uitval of onderhoud.
Ook het uitrollen van een nieuwe versie van de workload wordt aanzienlijk makkelijker door het gebruik van containers. De nieuwe versie kan als instantie gemakkelijk tijdelijk naast de huidige versie worden geplaatst waardoor de applicatie bij het updaten beschikbaar blijft en er tevens een gemakkelijke roll-back uit te voeren is.
Door gebruik te maken van containers werkt de applicatie overal hetzelfde, ongeacht de plek waarop deze wordt opgestart. Met containertechnologie zijn websites en applicaties zó te bouwen, dat schaalbaarheid en beschikbaarheid optimaal in te regelen zijn.
Kostenefficiënt in te zetten
Een andere bijkomstigheid van het snel op- en afspinnen van instanties van containers is dat er een kostenefficiëntie kan worden gerealiseerd. Het aantal actieve containers wordt afgestemd op het aantal bezoekers of gebruikers van dat moment, oftewel real-time. Stijgt of daalt het aantal bezoekers of gebruikers? Dan stijgt of daalt ook het aantal actieve containers. Scalia verrekent vervolgens enkel wat u heeft verbruikt.
Autoscaling via Kubernetes
Een organisatie die veel containers actief heeft, kan het overzicht kwijtraken. Via een ingebouwde orkestratielaag behoudt een organisatie overzicht over de (verschillende) workloads. Kubernetes, ontstaan als project bij Google, is een open source platform waarmee containers kunnen worden georkestreerd en omgevingen beheerd. Met Kubernetes is het gedrag van workloads gemakkelijk te definiëren en te onderhouden.
Eén van de meest belangrijke functionaliteiten binnen Kubernetes is autoscaling (automatisch op- en afschalen). Deze functie maakt het mogelijk om bij een variërende capaciteit automatisch instanties van containers op- of af te spinnen. Zo zijn organisaties te allen tijde verzekerd van voldoende capaciteit voor het aantal bezoekers of gebruikers en blijven de kosten onder controle.
Containerisatie inzetten via Scalia
Door slim gebruik te maken van containertechnologie, schaalt uw website of applicatie dus volledig mee met het aantal bezoekers of gebruikers en blijft deze beschikbaar tijdens het uitvoeren van updates.
Binnen Scalia draait Kubernetes direct op de fysieke hardware waardoor extra snelheid voor uw container-omgeving wordt gerealiseerd. Tevens maken wij gebruik van OpenShift waardoor een integrale secure multi-tenant omgeving ontstaat. Door deze opstelling kunt u – ten opzichte van andere aanbieders (virtueel/single-tenant) – optimale performance realiseren en ongelimiteerd schalen. De Kubernetes-omgeving kan volledig gebruikmaken van alle door ons opgestelde hardware zonder dat dit ten koste gaat van de performance of veiligheidsrisico’s oplevert.
Onze specialisten hebben ruime ervaring met de inzet van containers en Kubernetes op het gebied schaal- en beschikbaarheidsvraagstukken en staan u graag te woord. Benieuwd naar wat containerisatie en/of Kubernetes voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op, dan helpen we u graag verder.